fredag 7 oktober 2011

Street-artkonstnärer i 9:an!

När man gör spraymallar är det mycket att tänka på. Många konturer och linjer hit och dit - hur tjocka ska dem vara? var ska man skära? hur ska man tänka? Här gör jag en genomgång i bild med förklarande text.

Beroende på vad det är för bild du har följer du instruktionen från början eller hoppar in i det steg som passar dig. 

OBS! Alla bör tänka till ett varv extra när det gäller steg 8.1 som ger resultat i 8.2 för det är där du avgör hur lätt eller svårt det blir att skära ut din mall!


1. Se först till att du har GIMP installerat på din dator. Annars är adressen:
(när du startar GIMP första gången kan det ta lite tid, programmet laddar fonter och andra verktyg för första gången, så ha tålamod)

2. Välj en bild som du vill bidra med till vår street-art-vägg i klassrummet. Nu är det dags för dig att göra en stencil/spraymall. Det är viktigt att spraymallen blir rätt gjord, så att du sen lätt kan skära ut den utan att du råkar skära bort viktiga delar! 

3. Öppna din bild i GIMP





















4.1 Ställ in upplösningen till 300 pixlar/inch. Annars blir bilden onödigt pixlig när du börjar redigera den. Välj "Bild - Utskriftsstorlek". 


























4.2 Då kommer det upp en ruta. Se till att både X-upplösning och Y-upplösning har värdet 300.000 angivet i "bildpunkter/in" och klicka på OK.


























5. Gör bilden svartvit genom att välja "Bild - Läge - Gråskala"






















6.1 När din bild är svartvit är det dags att höja kontrasten för att få bort alla gråtoner. Välj " Färger – Ljusstyrka-Kontrast…” 

6.2 Dra upp ”kontrast” till 100 procent. Sedan ställer du in ”Ljusstyrka” efter vad som passar ditt motiv.

6.3 Du kanske får göra om detta steg några gånger för att bli av med alla gråtoner. Du ska få till en bild där allt antingen är svart eller vitt.






























7.1.Nu är det dags att förenkla bilden och sätta din personliga prägel på den. Gör det genom att sudda bort allt som inte ska vara där och fyll i där det behövs. Hur mycket du behöver göra varierar från bild till bild, men tänk att du ska kunna skära ut det svarta med en kniv så att allt som är ”för litet” måste bort. Ju rakare och enklare streck du har desto bättre, åtminstone i början av ditt stencilskärande. 





















7.2 visar färdig bild efter denna bearbetning.































8.1 Nu är det dags att göra broar, eller bryggor som många kallar dem. För att undvika att skära bort viktiga delar i din stencil som finns i till exempel runda delar så är det viktigt att du är noga med detta. Broarna håller ihop detaljer i stencilen helt enkelt. Det som är markerat rött och rosa på bilden nedan skulle, när jag sedan börjar skära ut min mall, försvinna helt i en färg om jag inte fixade till broar först. Här måste du tänka till ett extra varv! 






















8.2 De röda pilarna visar hur jag löst det i just detta partiet

















8.3 Så här har jag löst det i hela bilden! Som ni ser är prickarna på bambin något jag måste lösa med extra list, eftersom att de kommer att försvinna när jag skär bort det svarta. Just detta motivet tillät inte bryggor till dessa vita partier; det såg bara konstigt ut. Om liknande uppstår med ditt motiv kan du lösa det på olika sätt, exempelvis med att fästa fast de delarna som kommer bort med en tunn ståltråd, så att sprayningen inte påverkas.




























9.1 Nu är det dags att bestämma hur stort du vill att ditt motiv ska vara på väggen. Tänk på att alla i klassen ska få plats på vägen samtidigt som du ska ta din rättmätiga plats! Dessutom kanske motivet kräver en viss storlek? Du ställer in utskriftsstorleken genom att välja "Bild - Utskriftsstorlek…"





























9.2 Då kommer en dialogruta upp där du i rutorna för bredd och höjd anger hur stor du vill att bilden ska vara.






























10. Spara bilden i jpeg-format. Döp den till "ditt namn_spraymall" och mejla den till pernilla@humfryskolan.se - nu ska vi skriva ut den!

11. När du har din utskrift så ska den klistras upp på ett lite styvare material så att spraymallen blir lätt att skära ut. När du skär ut mallen är det viktigt att tänka på att du har en skärmatta eller liknande som underlag.

LYCKA TILL!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar