måndag 10 oktober 2011

7:ornas novelluppgift

Skriv en novell på minst 1,5 A4-sidor och max 11 A4-sidor. Skriv i Times New Roman 12 punkter och med 1,5 radavstånd. Skriv en rubrik i storlek 20-28 punkter och i ett annat typsnitt än times new roman - där väljer du själv! 

Som stöd i ditt novellskrivande kan du följa novellreceptet här i bloggen. Det har vi gått igenom på lektion!

När du skriver novellen så vill jag att du styckeindelar den efter novellens dramturgiska kurva. Det innebär att du gör en radbrytning, det vill säga ett mellanrum på en rad, mellan den delen av novellen som du tycker är inledning och den delen som du tycker är upptrappning och så vidare. Novellens dramaturgiska kurva kan du hitta här i bloggen. Den har vi också pratat om på lektion!

Novellen får handla om vad som helst; det får vara sant eller påhittat. Har du svårt att komma på vad du ska skriva om så kommer här lite tips:
  • Skriv om ett ämne som intresserar dig
  • Skriv om något som är viktigt för dig
  • Skriv om något du har varit med om. Kom ihåg att då du endast behöver utgå ifrån händelsen och inte behöver skriva precis vad som hände i verkligheten! Makten är din att forma händelsen precis som du vill!
  • Använd en kändis som din huvudperson
  • Du kan också utgå ifrån en händelse du känner till: något som har hänt någon du känner eller något som är allmänt känt, t.ex. kravallerna i london eller när eifeltornet byggdes.
  • Man kan också inspireras av en plats: västra hamnen, las vegas, fotbollsplanen, replokalen, väntrummet till tandläkaren - vad händer där?

LYCKA TILL!

-------------------
Det centrala innehållet vi jobbar med är:
  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska upp­byggnad och språkliga drag
  • Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form.
  • Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. 

Det kunskapskrav vi jobbar med är:
Du skriver olika slags texter och försöker anpassa och variera språk och meningsbyggnad efter vad det är för sorts text du skriver och de språkliga normer som finns. De berättande texter du skriver innehåller enkla beskrivningar och berättargrepp och har en struktur, dramaturgi, och ”röd tråd”. (för betyget E)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar